Yunanistan krizi Bulgaristan'ı da sürükleyebilir mi?

AB ve IMF yardımlarına rağmen Yunanistan’ın geleceğiyle ilgili kaygılar devam ediyor. Komşuları Bulgaristan, Makedonya, Arnavutluk ve Romanya, Yunan ekonomisindeki sıkıntının kendilerine de yansımasından korkuyor. Bulgaristan'da yaklaşık 100 bin kişi Yunan yatırımcıların kurduğu işletmelerde çalışıyor.

Bu işletmelerin büyük bölümü ise inşaat sektörüyle bağlantılı. Dünya Bankası gelişmelerin bölgedeki ekonomik büyümeyi sekteye uğratacağı ve bunun devlet bütçelerinde büyük açıklara yol açabileceği uyarısında bulunuyor. Bölgedeki finans piyasası ve ticari ilişkiler de Yunanistan ile bağlantılı.

  • BANKACILIK SEKTÖRÜNÜN YÜZDE 30’U YUNAN BANKALARININ ELİNDE
Özellikle Yunan bankaları Bulgaristan’da ve diğer ülkelerde sektörün önemli oyuncuları arasında bulunuyor. Uzmanlar, Yunanistan’daki krizin diğer ülkelere olası sıçramanın en kolay yolun bankalar üzerinden geçebileceği tahmininde bulunuyor.
İhraacatın yüzde 10’unu Yunanistan’a gerçekleştiren Bulgaristan’da krizin etkilerinin daha güçlü hüssedileceği belirtiliyor. Önümüzdeki aylarda Yunanistan’daki bankaların Bulgaristan’da bulunan şubelerinin finansmanı konusunda zorlanacağı kaydediliyor.
Ülkedeki banka sektörünün yüzde 30’u Yunan bankalarının kontrolünde bulunuyor. Yunan bankalarının Bulgaristan’daki temsilcileri Yunanistan’daki merkezlerine yönelik para akışının olmadığını kaydederken, Bulgar yetkililer Bulgaristan Merkez Bankası’nın bu konuda sıkı takipte olduğunu vurguluyor.

Şimdilik Yunanistan’daki krizin komşusu Bulgaristan’da yansıması pek hissedilmiyor, ancak uzmanlar önümüzdeki aylar için tahminlerde bulunmaktan kaçınıyor.

Bulgaristan Haber
10052010

Hiç yorum yok

Ads