Yunanistan seçime gidiyor

Ekonomik krizle dibe vuran Yunanistan önümüzdeki hafta sonu sandık başına gidecek. Kemer sıkma önemlerinden ve işsizlikten bunalan Yunan halkı, Pasok ve Yeni Demokrasi Partisi'ni sandıkta protesto edecek. Aşırı sağcı Altın Şafak Partisi'nin yüzde 5 oy alarak meclise girmesi bekleniyor.

Kesilen maaşlar ve artan vergiler derken komşu Yunanistan'da halk, ülkeyi krizden çıkarması beklentisiyle, yeni yönetimi seçecek. Kritik tarih 6 Mayıs. Tasarruf tedbirleri ile sıkılan kemerlerde bir delik daha açan halkın ülkede yıllardır siyaseti belirleyen PASOK ve Yeni Demokrasi Partileri'ne güveni azalmış durumda.

Pekçoğu bu kez asla PASOK ya da Yeni Demokrasiye oy vermem diyor.

Son anketler 2009 seçimlerinde yüzde 77 oy alan Pasok ve Yeni Demokrasi'nin bu kez yüzde 40'ın altında kalacağını gösteriyor.

Ekonomik kriz Avrupa'nın geri kalanında yükselişe geçen aşırı sağa Yunanistan'da da dolaylı olarak yaramış görünüyor. Altın Şafak Partisi yükselişte.

Göçmen karşıtı politikaları, tassarruf tedbirlerine muhalif tutumu ve AB ile IMF'ye başkaldırısı ile bilinen parti, Yunanların yeni gözdesi. Partinin sembolleri tartışma yaratacak cinsten. Parti parlamentoya girerse, bayrağında "gamalı haç" amblemi dalgalanacak ve örgütün milletvekili seçilecek üyeleri birbirlerine Nazi selamı verecek.

Parti teşkilatı, şehir şehir dolaşarak, muhtaçlara yiyecek ve giyecek yardımı yaparak, oylarına oy katıyor. Partinin en büyük kozu göçmenler. Halkın oylarını, "göçmenler istihdam imkanlarını işgal ediyor" söylemiyle yabancı düşmanlığını körükleyerek kazanmaya çalışıyor. Onlara göre, Yunanistan'daki 3 milyon göçmenin kendi ülkelerine dönmesi demek, 3 milyon Yunan'a iş imkanı demek.

Hiç yorum yok

Ads