Avrupa Konseyi Raporu: Türkler Bulgaristan'da ayrımcılığa tabii olmuş bir azınlık

Avrupa'nın en büyük hükümetler arası kuruluşu olan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Bulgaristan'ı ülkedeki Türk azınlığın maruz kaldığı ayrımcı ve ırkçı muameleden dolayı kınarken, Türklerin tam vatandaşlık haklarından yararlanmasının yolunu açacak önlemler almadığı için Sofya yönetimini eleştirdi.

AKPM tarafından onaylanan insan hakları raporunda, Bulgar hükümetinden, azınlık üyelerine yönelik yükselen ırkçılık ve yabancı düşmanlığının neden olduğu sözlü ve fiziksel saldırıların, camilere yönelik saygısızlık içeren hareketlerin ve bazı partiler tarafından dile getirilen nefret içerikli tahrik edici kampanyaların etkin şekilde incelemesi istendi.
AKPM Genel Kurulu'nda oybirliğiyle kabul edilen raporun oylanması sırasında Türk ve Bulgar tarafları arasında Bulgaristan'da yaşayan Türk azınlığın raporda nasıl isimlendirileceğine ilişkin anlaşmazlık çıktı.
Genel Kurul'da hazır bulunan tek Türk milletvekili Haluk Koç'tu.
Rapor Bulgaristan'da Türkleri ve Romanları ayrımcılığa tabi tutulmuş iki geniş grup olarak niteledi.
Türk azınlığın 1984-1989 yılları arasında yaşadığı baskılara dikkat çekilen raporda, durumun geçmişe oranla önemli ölçüde iyileştiği bildirildi.
Bulgaristan'da Türk azınlığın oylarını alan Hak ve Özgürlükler Hareketi Birliği'nin iki dönem koalisyon hükümetinde yer aldığı ve mecliste 38 milletvekili ile temsil edildiği hatırlatıldı.
Raporda yer alan bir diğer konu ise Bulgaristan'da asimilasyon mağdurlarının 1984-89 tarihleri arasında tutuldukları Belene Adası'ndaki toplama kampı oldu.
Raporda, "Bu tarihler arasında bir milyona yakın Türk 'Bulgarlaştırma' siyasetinin mağduru oldu. 850-900 Türk hapishane ve toplama kampına gönderildi. 1989'da 350 bin Türk kökenli vatandaş tek etnikli bir Bulgaristan oluşturmak için Türkiye'ye göçmek zorunda bırakıldı." ifadeleri yer aldı.
Avrupa Konseyi, Bulgar hükümetinden bu olayların etkili şekilde soruşturulması ve suçluların yargılanması; mağdurların kayıplarının devlet tarafından tazmin edilmesi ve hapiste geçen yıllarının emeklilik için sayılması gibi somut talepleri dile getirdi.
2 Mayıs 2010
…………………………………
 Mevlüt Çavuşoğlu Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanı oldu
Avrupa Konseyi'nde bugün tarihi bir gün yaşandı Türkiye'nin 1949 yılından bu yana AK üyesi olduğu AK Parlamenter Meclisi (AKPM) başkanlığını ilk defa bir Türk AKP'li Mevlüt Çavuşoğlu seçildi. Çavuşoğlu iki yıl bu görevde kalacak.
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'da seçimi izledi. AKPM Genel Kurulu'nun bugünkü oturumunda ayrıca Çavuşoğlu'nun raportörü olduğu Bosna konulu rapor dahil Türkiye'yi ilgilendiren birçok rapor ele alınacak.
47 ülkenin üyesi bulunduğu, Strazburg merkezli Avrupa Konseyi'nde Türkiye ön planda olacak. Türkiye'nin 1949 yılından bu yana üyesi bulunduğu Konsey'in Parlamenter Meclisi, 25-29 Ocak günlerinde gerçekleşecek. "Kış Oturumları"nın gündeminde yeni başkan seçimi de bulunuyor. Bu arada, hafta boyunca Türkiye'yi ilgilendiren çok sayıda rapor da görüşülerek oylanacak.
Görevi İspanyol başkan Lluis Maria de Puig'ten devralan Çavuşoğlu'nun, 2 yıl sürecek başkanlığı için seçim öncesi tüm siyasi grupların çok sayıda üyesinden destek sağladığı ifade ediliyor.
26.01.2010

1 yorum

  1. Bulgar ana yasasinin 1,ci maddesinde turklerin azinlikhaklari yer almiyor ve BG asiri milliyetçilerinin saldirilarina magruz kaliniyor (HOH)DPS Mecliste tek kaldigindan Bunu çozemedi.AKMP bunu da çozer isallah bunu Bulgarlarin bize bir buyuk borcu oldugunun farkinda oldugunu dusunuyoruz.

    YanıtlaSil

Ads