Türk azınlığın haklarını iade edecek

Bursa'da bulunan Balkanlarda Adalet, Haklar, Kültür ve Dayanışma Derneği'nin (BAHAD), Bulgaristan'da 1984-1989 yılları arasında yaşanan haksız tutuklamalar ve zorunlu göç için Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'ne taşıdığı davada meyveler alınmaya başlandı.


Fransa'nın Strasbourg kentinde 6 gün süren Parlamenterler Meclisi'nin genel kurulunda görüşmelerin olumlu geçtiğini belirten BAHAD Başkanı Eşref Kahraman, "7 yıldır sürdürdüğümüz mücadeleyi kazandık. Çok mutluyuz. Türkiye'ye göç etmek zorunda bırakılan vatandaşlarımızın hakları iade edilecek" dedi.

Bulgaristan'dan Jivkov döneminde zorunlu göçe zorlanan Türk azınlığın, bu ülkede kalan sosyal haklarının iade edilmesi ve asimilasyon döneminde tutuklanıp Belene Kampına gönderilenler ve yakınlarının mağduriyetlerinin giderilmesi için BAHAD'ın 7 yıldır Avrupa Konseyi, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Konseyi, Avrupa Komisyonu ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde verdiği mücadelede beklenen sonuç çıkmaya başladı.

Fransa'nın Strasbourg kentinde düzenlenen Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin genel kuruluna katılan BAHAD Başkanı Eşref Kahraman ve Derneğin Avrupa Sorumlusu Şükrü Altay, buradaki görüşmelerden zaferle döndü. Eşref Kahraman yaptığı açıklamada, "Türk azınlığın Bulgaristan'da kalan sosyal haklarının iade edilmesi ve asimilasyon döneminde tutuklanıp Belene Kampı'na gönderilenlerin mağduriyetlerinin giderilmesi için 7 yıldır sürdürdüğümüz mücadeleyi sonunda kazandık. Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammerberg, Bulgaristan devletini uyaran, bizim lehimize olan bir önerge verdi. Genel kurul, bunun üzerine 150 bin kişinin sosyal haklarının Türkiye'ye iade edilmesi kararını aldı. Kurulun bu kararının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne açtığımız davaya da yüzde 50 katkı sağlayacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

4 yorum

  1. ya arkadaşlar zaten isteyen isteni hakı muracat edip alıyor siz neyin peşidesiniz bulgarın ekmeyine yağmı suruyorsunuz resmi olarak bak biz her hakı veriyoruz diye ap gözüne yaransın diye geçin buları başka haklarlan uraşın yalakanık yapmayı bulgarlara.

    YanıtlaSil
  2. allahim yaa. bu türkie ye gelenlerde amma da problemli ya. ne hakki ne sosyal hakki.kafalarina göre hak talebi ya. kardesim sizin işiniz gücünüz yokmu avrupaya bg yi veriosunuz ya. zaten hakkiniz var bi sürü daa ne ariyosuunuz.

    YanıtlaSil
  3. Turkiyede ikamet eden Bukgaristanli turk vatandaslrimizin haklari iyade edilecektir bunda bir sakinca yoktur bunlar taleb edilmistir tamamda ya Bulristanda olan turk vatandaslarinin haklarini(HOH)DPS ariyormu hiç bir bilgimiz yoktur halen bunun için de bilgi alirsak memnun oluruz Tesekkurler.

    YanıtlaSil
  4. ya bulgaristandakilerin haklari iade edilsinde tr dekilerin ne hakkı var kardesim ya

    YanıtlaSil

Ads