Bojidar Dimitrov, Edirne'de

Bulgaristan Devlet Bakanı Bojidar Dimitrov, ''Türkiye-Bulgaristan ilişkilerinin çok iyi olmasına çok seviniyorum. 15-20 yıl önce bu durum hiç aklımızın ucundan bile geçmiyordu'' dedi.


Dimitriov, Türkiye'den 1915 yılında Bulgaristan'a göç eden Trakya göçmenlerinin Türkiye'deki mal varlıkları için 20 milyar dolar tazminat istemiş ve bu sorunun çözümünün Türkiye'nin AB üyeliği için ''ön koşul'' olduğunu ileri sürerek, siyasi ve diplomatik krize neden olmuş, daha sonra özür dilemişti.

Bulgaristan'daki Aziz George ve Ordu Bayramı kutlamaları için Edirne'ye gelen Bulgaristan Devlet Bakanı Dimitrov, Edirne'de Kıyık Semti'nde bulunan Sveti Georgi Kilisesi'ndeki tören öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki ilişkilerin gün geçtikçe güçlendiğini ifade etti.

Dimitrov, ''Türkiye - Bulgaristan ilişkilerinin çok iyi olması nedeniyle çok seviniyorum. 15-20 yıl önce bu durum hiç aklımızın ucundan bile geçmiyordu. Bulgaristan'daki camilerin yada buradaki kiliselerin onarılacağını düşünemezdik 20 yıl önce. Sadece bir ay içerisinde Bulgaristan'daki 3 camiye ödenek çıkarıldı ve restore edildi. Ben inanıyorum ki Türkiye'nin geleceği için Avrupa Birliği'ne girmesi ile ilişkilerimiz çok daha iyi olacak. Kötü zamanlar geçti, geride kaldı, onları sadece tarihçiler bilir'' dedi.

Bakan Dimitrov, Yunanistan'daki ekonomik dar boğazın ülkelerine etkisinin sorulması üzerine şunları söyledi:

''Bulgaristan'da ekonomik olarak bir kriz yaşıyor. Ama Yunanistan'daki kadar görünmüyor, orada daha kötü. 1 nisan'dan itibaren Bulgaristan'da milli gelirde yüzde birlik bir artış var. Yunanistan çok farklı, onlar zaten 15-20 yıldır dış devletlerin ödenekleri ile yaşamışlardır. Şu anda da, bu krizden çıkarmak için 120 milyar Avro yardım yapılacak Yunanistan'a. Bir ortak kurtulacaktır. Avrupa Birliği bir ortaklar birliğidir. Ortaklar böyle durumlarda birbirlerine yardım ederler. Bizim bu sorunlarımız yok çünkü böyle yaşamaya alıştık, sorun görünmüyor. Nisan ayından itibaren bir yükselme var. Bundan sonra Bulgaristan'ı özellikle turizm açısından iyi günler bekliyor. Krizden çıkacağımızı umuyoruz.''

Bulgaristan Devlet Bakanı Dimitrov, krize yol açan geçmişteki sözleriyle ilgili açıklama yapmayacağını da belirtti.

AZİZ GEORGE VE ORDU BAYRAMI

Sveti George Kilisesi'ndeki kutlamalara İstanbul'da yaşayan ortodoks cemaatinden ve Edirne'de yaşayan Ortodoks Bulgarlardan 50'ye yakın kişi katıldı. Kilisedeki ayini Bulgaristan Diyanet İşleri Genel Sekreteri Psikopos Naum yönetti.

Mum yakarak ayini izleyenler, İncil'den ayetlerin okunmasının ardından dualar etti. Kutlamalar daha sonra kilise bahçesinde devam etti.

Kutlamalara, Bulgaristan Diyanet İşleri Başkanı Emill Velimof, Bulgaristan'ın Edirne Başkonsolosu Vilço Markov ve Konsolos Plamen Teodosiev da katıldı.

AA

Hiç yorum yok

Ads