Türk Gurbetçıler Kapitan Andreevo’ya takıldı

Avrupa'nin degisik ülkelerinde çalisan ve yaz tatillerini geçirmek üzere Türkiye'ye gelen gurbetçiler geri dönüse geçti.

Dönüs için Kapikule Sinir Kapisi'ni kullanan gurbetçiler Bulgaristan Gümrügü'nün dar ve islemlerin yavas yürütülmesi nedeniyle binlerce araçlik konvoy olusturdu.
Avrupa'da yasayan ve yaz tatillerini geçirmek için anavatana gelen isçiler dönüs yoluna koyuldu. Ancak Bulgaristan tarafindaki Kaptan Andreova Sinir Kapisi'nda islemler yavas yapilinca Kapikule Sinir Kapisi'nda uzun araç kuyruklari olustu. Gurbetçiler ise durumu otomobillerini klaksonunu çalarak protesto etti. Yaz tatillerini geçirmek için Haziran ayinda Türkiye'ye gelen isçilerin dönüs yolu yine eziyete dönüstü. Geçtigimiz yil modernizasyonu tamamlandiktan sonra yeni hali ile hizmete giren Kapikule
Sinir Kapisi'nda isçilerin daha hizli çikis yapmasi için 11 peron ile hizmet verildi. Ancak Bulgaristan tarafindaki Kaptan Andreova Sinir Kapisi'nda ülkeye giris islemleri sadece 1 peron ile yapilinca Türk tarafindaki gümrük sahasi içinde ve disinda metrelerce araç kuyrugu olustu. Polis ekipleri ise Kapikule Sinir Kapisi yogunluk nedeniyle tikaninca, TEM otoyolu Edirne girisinde yabanci plakali araçlarin sürücülerini Hamzabeyli Sinir Kapisi'na yönlendirdi.
Hava sicakliginin 35 dereceyi bulmasi nedeniyle Kapikule'de kuyrukta bekleyenler sikintili anlar yasadi. Saatlerce kuyrukta bekleyenler otomobillerinin klaksonlarini çalarak duruma isyan etti. Bunun üzerine Edirne Gümrük ve Muhafaza Basmüdürlügü saha içindeki hoparlörlerden, "Yurt disina çikis yapmak isteyen araç ve yolcularinin gümrük islemleri süratle yapilmaktadir. Ancak sahamizin son çikis noktasindan Bulgaristan'a çikis yapilamadigindan islemleri biten araçlarin saha içinde beklemesi zorunlu
olmustur. Bulgaristan Gümrük Idaresi görevlilerinin daha hizli islem ve araç alimi yapmalari için görüsmeler yapilmis ve Bulgar makamlari da islemlerin hizlandirilacagini söylemistir" denildi.
Her yil ayni sikintiyi yasadiklarini belirten gurbetçiler, "Ülkemize gelmek için yaz tatilinin bir an önce gelmesini istiyoruz. Ancak dönüsümüz her yil eziyete dönüsüyor. Kapikule yenilendikten sonra islemlerimiz hizla yapildi. Ancak Bulgaristan çok yavas çalisiyor. Hava çok sicak ve bu havada saatlerce beklemek zorunda kaldik. Bizlere de yazik" dedi.
Yetkililer, aksam saatlerine kadar sahanin içinin bosalacagin tahmin ettiklerini söylediler. İHA, 30072010

Hiç yorum yok

Ads